info-200240@edu.mon.bg

200240@edu.mon.bg

Телефон: 056 544 117

🩷 Всяка последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се облекат в розово, за да кажат “Не на насилието в училище”.
🏫 Ученици от клубовете по Занимания по интереси “Философско кафене”, “Родна реч” и “Дигитална креативност – електронен вестник” популяризираха инициативата 🛑”Не на тормоза в училище” сред своите връстници и приятели.
🩷 Розови балони,панделки и ръчички си размениха всички ученици и в знак на съпричастност към каузата ги закачиха на дръвчето пред училище.🤝
🩷 В беседи със своите учители, разговаряха,че тормозът е неприемливо поведение под никаква форма; как да помогнат на дете попаднало в ситуация на тормоз и каква е разликата между тормоз и насилие.
😯Насилието в учебните заведения е на второ място, след това e в семейната среда. В България денят се отбелязва за първи път през 2012г.
📖Денят има и своята история.
През 2007г. Един ученик в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото той става обект на агресия и насилие от страна на съучениците си. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда от февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат Чудеса“- казва Травис Прас, който през 2007 е на 17години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе“.
🛑 Кажете “НЕ на тормоза”, но НЕ за ден!🛑